

and Emerging Technologies

27-29 April 2022

Virtual Conference Agenda

Start (BST)	Finish (BST)	Time allocated	Format J	Presenter details
Wednes	sday, 27	April 202	22	
12:00	12:10			Welcome
		10 mins	Live	Scientific Programme Committee: Susanna Dunachie, University of Oxford, UK Iruka Okeke, University of Ibadan, Nigeria Julian Parkhill, University of Cambridge, UK Yonatan Grad, Harvard University, USA
12:10	12:55			Keynote 1
			Live	Introduction to the session Chair: Iruka Okeke
12:10	12:40	30 mins	Pre-recorded	Tackling antimicrobial resistance in the COVID-19 era: what's new? Sharon Peacock, Univserity of Cambridge, UK
12:40	12:55	15 mins	Live	Q&A Chair: Iruka Okeke Moderator: Susanna Dunachie
12:55	13:10	15 mins		Break/networking - Meet the speakers
13:10	14:40			Session 1: Global trends in AMR
			Live	Introduction to the session Chair: Susanna Dunachie
13:10	13:30	20 mins	Pre-recorded	Talk title TBC Ben Cowling, The University of Hong Kong, China
13:30	13:50	20 mins	Pre-recorded	Talk title TBC Janet Midega, Wellcome Trust, UK
13:50	14:00	10 mins	Pre-recorded	Short talk selected from abstracts
14:00	14:10	10 mins	Pre-recorded	Short talk selected from abstracts
14:10	14:40	30 mins	Live	Q&A Chair: Susanna Dunachie Moderator: Julian Parkhill
14:40	15:00	20 mins		Break/networking
15:00	15:50			Poster Session I
15:00	15:20	20 mins	Pre-recorded	Poster session I lightning talks
15:20	15:50	30 mins	Live	Poster session I - Spatial Chat



and Emerging Technologies

15:50	17:20			Session 2: Genomic surveillance
			Live	Introduction to the session Chair: Yonatan Grad
15:50	16:10	20 mins	Pre-recorded	Talk title TBC Kathryn Holt, London School of Hygiene & Tropical Medicine, UK
16:10	16:30	20 mins	Pre-recorded	Using genomics to tackle AMR in low-resource settings: One step at a time Senjuti Saha, Child Health Research Foundation (CHRF), Bangladesh
16:30	16:40	10 mins	Pre-recorded	Short talk selected from abstracts
16:40	16:50	10 mins	Pre-recorded	Short talk selected from abstracts
16:50	17:20	30 mins	Live	Q&A Chair: Yonatan Grad Moderator: Iruka Okeke
17:20	17:40	20 mins	Live	Networking session



and Emerging Technologies

Thursd	ay, 28 Ap	oril 2022		
12:00	13:30			Session 3: Point of care detection
			Live	Introduction to the session Chair: Yonatan Grad
12:00	12:20	20 mins	Pre-recorded	Talk title TBC Tim Rawson, Imperial College London, UK
12:20	12:40	20 mins	Pre-recorded	Transcriptional profiling to accelerate infectious disease diagnostics Roby Bhattacharyya, Massachusetts General Hospital/Broad Institute, USA
12:40	12:50	10 mins	Pre-recorded	Short talk selected from abstracts
12:50	13:00	10 mins	Pre-recorded	Short talk selected from abstracts
13:00	13:30	30 mins	Live	Q&A Chair: Yonatan Grad Moderator: Julian Parkhill
13:30	13:50	20 mins		Break/networking
13:50	14:40			Poster Session II
13:50	14:10	20 mins	Pre-recorded	Poster session II lightning talks
14:10	14:40	30 mins	Live	Poster session II - Spatial Chat
14:40	16:10			Session 4: Translation into clinical practice and policy
			Live	Introduction to the session Chair: Susanna Dunachie
14:40	15:00	20 mins	Pre-recorded	Talk title TBC Hajo Grundmann, Medical Center - University of Freiburg, Germany
15:00	15:20	20 mins	Pre-recorded	Talk title TBC Robin Patel, Mayo Clinic, USA
15:20	15:30	10 mins	Pre-recorded	Short talk selected from abstracts
15:30	15:40	10 mins	Pre-recorded	Short talk selected from abstracts
15:40	16:10	30 mins	Live	Q&A Chair: Susanna Dunachie Moderator: Yonatan Grad
16:10	16:30	20 mins	Live	Networking session



and Emerging Technologies

Friday, 29 April 2022				
12:00	13:30			Session 5: Machine learning and GWAS
			Live	Introduction to the session Chair: Julian Parkhill
12:00	12:20	20 mins	Pre-recorded	Genome-wide association study identifies bacterial multidrug efflux pumps as factors associated with 28-day mortality in melioidosis patients Claire Chewapreecha, MORU Tropical Health Network, Thailand
12:20	12:40	20 mins	Pre-recorded	Talk title TBC Maha Farhat, Harvard University, USA
12:40	12:50	10 mins	Pre-recorded	Short talk selected from abstracts
12:50	13:00	10 mins	Pre-recorded	Short talk selected from abstracts
13:00	13:30	30 mins	Live	Q&A Chair: Julian Parkhill Moderator: Yonatan Grad
13:30	13:50	20 mins		Break/networking
13:50	15:20			Session 6: Antimicrobial discovery
			Live	Introduction to the session Chair: Iruka Okeke
13:50	14:10	20 mins	Pre-recorded	Mimicking the host: imitation is the sincerest form of discovery Eric Brown, McMaster University, Canada
14:10	14:30	20 mins	Pre-recorded	Strategies to Combat Multi-Drug Resistance in Tuberculosis Vinayak Singh, University of Cape Town, South Africa
14:30	14:40	10 mins	Pre-recorded	Short talk selected from abstracts
14:40	14:50	10 mins	Pre-recorded	Short talk selected from abstracts
14:50	15:20	30 mins	Live	Q&A Chair: Iruka Okeke Moderator: Susanna Dunachie
15:20	16:05			Keynote 2
			Live	Introduction to the session Chair: Julian Parkhill
15:20	15:50	30 mins	Pre-recorded	Vaccines to reduce antimicrobial resistant pathogens Keith Klugman, Gates Foundation, USA
15:50	16:05	15 mins	Live	Q&A Chair: Julian Parkhill Moderator: Iruka Okeke



and Emerging Technologies

16:05	16:15			Closing remarks
16:05	16:15	10 mins	Live	Scientific Programme Committee: Susanna Dunachie, University of Oxford, UK Iruka Okeke, University of Ibadan, Nigeria Julian Parkhill, University of Cambridge, UK Yonatan Grad, Harvard University, USA