

Virtual Conference Agenda

Start	Finish	Time	Format	Presenter details
(GMT)	(GMT)	allocated		

Wednes	day 9 Fe	ebruary 2	2022	
12:00	12:10			Welcome
		10 mins	Live	Scientific Programme Committee: Juliette de Meaux, University of Cologne, Germany Brandon Ogbunu, Yale University, USA Olivier Tenaillon, INSERM, France Trisha Wittkopp, University of Michigan, USA
12:10	12:55			Keynote 1
			Live	Introduction to the session Chair: Olivier Tenaillon, INSERM, France
12:10	12:40	30 mins	Pre-recorded	Evolving adaptive reproductive capacity: a systems approach using Drosophila models Cassandra Extavour, Harvard University, USA
12:40	12:55	15 mins	Live	Q&A Chair: Olivier Tenaillon, INSERM, France Moderator: Juliette de Meaux, University of Cologne, Germany
12:55	13:15	20 mins		Break and networking in Spatial Chat
13:15	14:45			Session 1: Evolution of proteins
			Live	Introduction to the session Chair: Juliette de Meaux, University of Cologne, Germany
13:15	13:35	20 mins	Pre-recorded	Origin and evolution of ancient proteins: Molecular, environmental and historical constraints Betül Kaçar, University of Wisconsin-Madison, USA
13:35	13:55	20 mins	Pre-recorded	Causes and consequences of epistasis in protein evolution Nobuhiko Tokuriki, University of British Columbia, Canada
13:55	14:05	10 mins	Pre-recorded	Compensatory mutations in proteins: which where how? Julien Dutheil, Max Planck Institute for Evolutionary Biology, Germany
14:05	14:15	10 mins	Pre-recorded	Evolutionarily transient coding sequences influence cellular phenotypes and function Aaron Wacholder, University of Pittsburgh School of Medicine, USA
14:15	14:45	30 mins	Live	Q&A Chair: Juliette de Meaux, University of Cologne, Germany Moderator: Olivier Tenaillon, INSERM, France
				Woderator. Olivier renaliion, insertivi, rrance



15:10	16:00			Poster Session 1: Odd Numbers
15:10	15:30	20 mins	Pre-recorded	Lightning talks for poster session 1: odd numbers
15:30	16:00	30 mins	Live	Poster session 1: odd numbers
16:00	17:30			Session 2: Evolution of molecular systems
			Live	Introduction to the session Chair: Brandon Ogbunu, Yale University, USA
16:00	16:20	20 mins	Pre-recorded	The molecular evolution of spermatogenesis across mammals Henrik Kaessmann, Heidelberg University, Germany
16:20	16:40	20 mins	Pre-recorded	A genome-wide screen for genes that "buffer" the effect of random mutations Kevin Verstrepen, VIB-KULeuven Center for Microbiology, Belgium
16:40	16:50	10 mins	Pre-recorded	The cis-regulatory effects of modern human-specific variants David Gokhman, The Weizmann Institute of Science, Israel
16:50	17:00	10 mins	Pre-recorded	Fitness landscape analysis reveals that the wild type allele is sub-optimal and mutationally robus Tamar Friedlander, Hebrew University of Jerusalem, Israel
17:00	17:30	30 mins	Live	Q&A Chair: Brandon Ogbunu, Yale University, USA Moderator: Juliette de Meaux, University of Cologne, Germany

l	nursday	101	-ebri	uary	2022	

12:00	13:30			Session 3: Evolution of microbial systems
			Live	Introduction to the session Chair: Trisha Wittkopp, University of Michigan, USA
12:00	12:20	20 mins	Pre-recorded	A population genetic framework to understand evolution and transmission of drug resistance Pleuni Pennings, San Franciso State University, USA
12:20	12:40	20 mins	Pre-recorded	Epistasis and adaptation on rugged fitness landscapes Claudia Bank, University of Bern, Switzerland
12:40	12:50	10 mins	Pre-recorded	Evolution of genome architecture to divide labor through mutations Renske Vroomans, Sainsbury Laboratory, University of Cambridge, UK
12:50	13:00	10 mins	Pre-recorded	Wrinkly formation underlies bacterial adaption to a host-associated lifestyle Nancy Obeng, Kiel University, Germany
13:00	13:30	30 mins	Live	Q&A Chair: Trisha Wittkopp, University of Michigan, USA Moderator: Olivier Tenaillon, INSERM, France
13:30	14:00	30 mins		Break and networking in Spatial Chat



14:00	14:50			Poster Session 2: Even Numbers
14:00	14:20	20 mins	Pre-recorded	Lightning talks for poster session 2: odd numbers
14:20	14:50	30 mins	Live	Poster session 2: even numbers
14:50	16:20			Session 4: Evolution of developmental systems
			Live	Introduction to the session Chair: Brandon Ogbunu, Yale University, USA
14:50	15:10	20 mins	Pre-recorded	Evolution of sex determining mechanisms in the brown algae Susana Coelho, Max Planck Institute for Developmental Biology, Germany
15:10	15:30	20 mins	Pre-recorded	The complex and reproducible nature of plant development Aman Husbands, The University of Pennsylvania, USA
15:30	15:40	10 mins	Pre-recorded	The evolution of developmental genetic biases explains the evolution of evolutionary trends Joao Picao-Osorio, Institute of Biology of the École Normale Supérieure (IBENS), France
15:40	15:50	10 mins	Pre-recorded	The cellular and molecular patterning dynamics of tetrapod digit diversification Patrick Tschopp, University of Basel, Switzerland
15:50	16:20	30 mins	Live	Q&A Chair: Brandon Ogbunu, Yale University, USA Moderator: Trisha Wittkopp, University of Michigan, USA

Friday 1	1 Febru	ary 2022		
12:00	13:30			Session 5: Evolutionary quantitative genetics and environmental interactions
			Live	Introduction to the session Chair: Juliette de Meaux, University of Cologne, Germany
12:00	12:20	20 mins	Pre-recorded	Parallel reduction in flowering time from new mutations enabled evolutionary rescue in colonizing Arabidopsis lineages Angela Hancock, Max Planck Institute for Plant Breeding Research, Germany
12:20	12:40	20 mins	Pre-recorded	A genomic map of local adaptation of natural interactions between <i>Arabidopsis thaliana</i> and its leaf microbiota Fabrice Roux, Laboratory of Plant-Microbe Interactions – LIPM, France
12:40	12:50	10 mins	Pre-recorded	Selection and gene flow shape niche-associated variation of pheromone response Erik Andersen, Northwestern University, USA
12:50	13:00	10 mins	Pre-recorded	Evolution under changing environments in a laboratory evolution experiment of Escherichia coli Maryl Lambros, Albert Einstein College of Medicine, USA
13:00	13:30	30 mins	Live	Q&A Chair: Juliette de Meaux, University of Cologne, Germany Moderator: Brandon Ogbunu, Yale University, USA
13:30	13:50	20 mins		Break and networking in Spatial Chat



13:50	15:20			Session 6: Evolution impacting human health
			Live	Introduction to the session Chair: Olivier Tenaillon, INSERM, France
13:50	14:10	20 mins	Pre-recorded	Evolutionary dynamics of blood Jamie Blundell, University of Cambridge, UK
14:10	14:30	20 mins	Pre-recorded	Within-host diversity and transmission of SARS-CoV-2 Katrina Lythgoe, University of Oxford, UK
14:30	14:40	10 mins	Pre-recorded	Exploiting convergent evolution to derive a pan-cancer cisplatin sensitivity gene expression Jessica Scarborough, Case Western Reserve University, USA
14:40	14:50	10 mins	Pre-recorded	Proteomic compensation by paralogs contributes to the genetic robustness of tumour cells Anjan Venkatesh, University College Dublin, Ireland
14:50	15:20	30 mins	Live	Q&A Chair: Olivier Tenaillon, INSERM, France Moderator: Trisha Wittkopp, University of Michigan, USA
15:20	15:40	20 mins		Break and networking in Spatial Chat
15:40	16:30			Keynote 2
15:40	16:30		Live	Keynote 2 Introduction to the session Chair: Trisha Wittkopp, University of Michigan, USA
15:40 15:40	16:30 16:10	30 mins	Live Pre-recorded	Introduction to the session
		30 mins 20 mins		Introduction to the session Chair: Trisha Wittkopp, University of Michigan, USA Understanding adaptation in an infinitesimal world
15:40	16:10		Pre-recorded	Introduction to the session Chair: Trisha Wittkopp, University of Michigan, USA Understanding adaptation in an infinitesimal world Nick Barton, IST Austria, Austria Q&A Chair: Trisha Wittkopp, University of Michigan, USA